Szúnyogcsapdák értékelése - melyik a legjobb?

Melyik a legjobb szúnyogcsapda a piacon?

Amikor szúnyogcsapdát vásárol, akkor tulajdonképpen otthona kényelmére és biztonságára költ. Mint minden beruházás esetében, döntés előtt itt is érdemes mérlegelni, mire is költi a pénzét.

Most megtudhatja, hogy nem minden szúnyogcsapda egyforma. A legtöbb szúnyogcsapda odavonz és elpusztít néhány szúnyogot, azonban csak kevés csapda képes következetesen, a megfelelő áron, és mértékben eltávolítani a szúnyogokat az Ön kertjéből.

Szerencsére a tudósok letesztelték ezeket a készülékeket, hogy megállapítsák, különböző körülmények között melyik bizonyul a leghatékonyabbnak. Az Internetnek köszönhetően Ön is elolvashatja, hogy a vásárlók világszerte milyen véleménnyel vannak az általuk megvásárolt szúnyogirtó készülékekről.

A következőkben számos otthoni használatra gyártott népszerű szúnyogcsapda márkát fogunk megvizsgálni és összehasonlítani teszteredményeik, megbízhatóságuk és egyszerű használhatóságuk alapján.

A végén egyértelművé válik, hogy egy szúnyogcsapda márka messze felülmúlja a többit, hiszen pontosan azt teszi, amit állít magáról - ténylegesen odavonzza és elpusztítja a szúnyogokat.

Hogyan működnek a szúnyogcsapdák?

Először is végezzünk egy gyors áttekintést: hogyan csökkentik a szúnyogcsapdák a szúnyogok számát és hogyan védik meg Önt és családját a szúnyogcsípésektől.

A vérszomjas nőstény szúnyogok körülbelül 7,5 méter magasságban repülnek, és különféle érzékszerveik használatával próbálják megtalálni az emberi zsákmányt. Nézzük, milyen érzékszerveket használnak ehhez:

 • Antennák melyek érzékelik az ember tüdejéből kiszabaduló szén-dioxidot, illetve az emberi bőr által termelt több mint 340 vegyi illatot, többek között a verejtékben található octenolt.

 • Összetett szemek amelyeket többszáz apró lencse alkot, segítve a zsákmány mozgásának követését és annak felismerését, így különösen hasznosak a nappali vérszívók számára, melyek inkább vizuális ingerekre hagyatkoznak. A szúnyogoknak az összetett szemek mellett két fényérzékeny egyszerű szemük is van.

 • Tapintócsáp mely a szúnyog fején található, és úgy vélik, hogy hőérzékeny is, ezzel segítve a szúnyogokat a melegvérű zsákmány megtalálása során, mivel megmutatja a bőrhöz közel futó, könnyebben elérhető hajszálerek helyét.

A szúnyogcsapdák az emberek jelenlétére utaló szagokat és vizuális ingereket imitálva használják ki a szúnyogok érzékelési képességét. A különböző szúnyogcsapdák szén-dioxid, octenol, hő, vagy fény - illetve ezek valamely kombinációjának - segítségével csalogatják magukhoz a szúnyogokat, majd csapdába ejtik őket a tartályban, ahol elpusztulnak.

A maximális hatékonyság eléréséhez a csapdát megfelelő helyen kell elhelyezni, vagyis olyan árnyékos területen, mely a szúnyogok tenyészterülete és az emberi tevékenység között helyezkedik el. Érdemes különböző helyekkel kísérletezni, amíg meg nem találja a tökéletes helyet. Ki kell kísérletezni azt is, hogy az Ön lakóhelyén előforduló szúnyogokat melyik anyag vonzza a legjobban.

A legnagyobb szúnyogcsapda márkák

Amikor szétnéz a szúnyogcsapdák piacán, akkor valószínűleg látni fogja, hogy a kereskedelmi forgalomban megtalálható csapdák nagy részét néhány vállalat forgalmazza.

 1. Mega-Catch -Egy rendkívül népszerű szúnyogcsapda termékcsalád, melynek tagjai az Alfa, Premier, és Ultra modellek. Ezek a csapdák elektromos árammal működnek és fényhatással, octenol illatcsíkkal és infravörös hő kibocsátásával vonzzák magukhoz a szúnyogokat. Az Ultra modell szén-dioxid gázpalackkal is felszerelhető. Gyártó: EnviroSafe Technologies N.Z.

 2. Mosquito Magnet - Ez a márka a Defender, Pro, és a Liberty modellekkel van jelen a piacon. Ezek a csapdák elsősorban szén-dioxid gázt és octenolt használnak a szúnyogok vonzására, és bár egyes modellek elektromos árammal működnek, a szén-dioxid gázt propán égetésével állítják elő. A Pro modell forgalmazását a közelmúltban megszüntették. Eredetileg az American Biophysics Corp. gyártotta, majd a vállalat csődbement és a terméket eladta a Woodstream Corp. részére.

 3. Lentek - A vállalat termékvonalát a Guardian és a Champion képviselik. Mindkét modell elektromos és octenol, hő-, valamint fény segítségével vonzza magához a szúnyogokat. A Guardian a propán égéstermékeként keletkező szén-dioxid gázt is felhasználja. Gyártó: Lentek International Inc.

 4. Dragonfly - Ez a vállalat kizárólag egy modellt, a Dragonfly rendszert gyártja. A csapda elektromos árammal működik és a hő- illetve octenolkibocsátáson kívül egy szén-dioxid palack segítségével vonzza magához a szúnyogokat. Gyártó: BioSensory Inc.

A korábban kapható két másik szúnyogcsapda modell - a Mosquito Deleto Coleman és az Applica Consumer termékei közül a SonicWeb - úgy tűnik, hogy már nincs kereskedelmi forgalomban. Valószínűleg azért, mert a Deleto modellt 2002-ben visszahívták a propán-rendszerével kapcsolatos biztonsági problémák miatt, valamint azért, mivel a SonicWeb teszteredményei nem voltak túl jók.

A Szúnyogcsapdák jellemzői

Annak ellenére, hogy a különböző szúnyogcsapda márkák és modellek különböző módszerekkel vonzzák magukhoz és pusztítják el a szúnyogokat, több közös jellemzőjük is van. A különböző funkciók hatékonysága illetve elérhetősége modellenként változó.

Fénykibocsátás - A Mega-Catch rendelkezik a legkifinomultabb fénykibocsátó rendszerrel, mivel látható illetve láthatatlan tartományban lévő fényt is kibocsát oszcilláló frekvenciával, mely a tesztek által bizonyítottan rendkívül vonzó a szúnyogok számára. A Lentek csapdák szintén kék fénnyel működnek. A Dragon és Mosquito Magnet csapdák nem bocsátanak ki fényt.

Octenol - Mind a négy csapda használ octenolt valamilyen formában, de változó sikerrel. A Mega-Catch csapdában található opcionális octenol illatcsík különösen hatékonynak bizonyult számos ismert szúnyog faj esetében.  2009-ben a vállalat forgalomba hozta a Mega-Catch 3000 névre keresztelt kombinált illatanyagát, amely szintetikus Octenol, tejsav és más, speciálisan kifejlesztett összetevők kombinációjával olyan szúnyogokat is képes magához vonzani, mint az ázsiai tigris és egyéb zavaró szúnyogok, pappadácsi szúnyog, tripsz és egyéb kisméretű rovarok.

Szén-dioxid gáz - A Mega-Catch vállalat az Ultra modellhez opcionális szén-dioxid gáz használatának lehetőségét is biztosítja, bár az elvégzett kísérletek azt mutatták, hogy a szén-dioxid gáz használata nem minden szúnyog faj esetében szükséges. A Mega-Catch rendszer öt fokozatban állítható, amely lehetővé teszi, hogy a tulajdonos lassú, fokozatos szén-dioxid kibocsátást programozzon be. A Mosquito Magnet és Lentek modellek a propán égetésével állítják elő a szén-dioxidot. A Dragonfly modell palackos szén-dioxidot használ, azonban a szén-dioxid kibocsátás csak három fokozatban állítható.

Hőkibocsátás - Minden készülék képes hő kibocsátására, hogy a közelben lévő szúnyogokat magához vonzza. A hőforrás általában a csapda bemeneti nyílása közelében helyezkedik el.

Csapda - A Mega-Catch az egyik egyszerűbb és megbízhatóbb rendszer. Egy erős ventilátor ejti csapdába a szúnyogokat, és szívja be őket a gyűjtőhálóba, melyben elpusztulnak, vagy az ajánlott folyadéktartályba, melyben víz, mosogatószer (hogy megtörje a víz felületi feszültségét), és cukros üdítőital (fruktóztartalma miatt) keveréke található. A folyadéktartály dupla funkciót tölt be, egyrészt a csapdába esett szúnyogok is belefulladnak, másrészt nedvességtartalmának és édes illatának köszönhetően további szúnyogokat vonz a csapdához. A Mosquito Magnet vákuumot és gyűjtőhálót, míg a Lentek gyűjtőtartályt használ.

Teszteredmények

Mielőtt a vizsgálati eredményekről beszélnénk, van még egy dolog, amit érdemes tudni a szúnyogcsapdákról. A szúnyogcsapdák márkájuktól illetve hatékonyságuktól függetlenül nem jelentenek megoldást minden szúnyogok által okozott problémára.

Valójában nem létezik egyetlen megoldás sem, melynek segítségével teljes egészében megszabadulhatunk a vérszívóktól.

Bármely környéken több tucat különböző szúnyog faj él, és az egyes fajok különböző, számukra vonzó anyagokra reagálnak kedvezően. Lehet, hogy az egyik faj a vörös színt részesíti előnyben, míg a másik egy bizonyos fajta sampon illatát, amennyiben az bizonyos testszaggal elegyedik.

Az Aedes szúnyogok fő táplálékát az emberi vér jelenti, a faj képviselői napközben is csípnek, és a zsákmány keresésekor főként a látásukra hagyatkoznak. A Culex szúnyogok általában lehetőség szerint inkább a madarakat részesítik előnyben, éjszaka vadásznak és zsákmányukat illat alapján azonosítják. Néhány szúnyog ritkán csíp meg embereket, inkább más élőlényeket, mint például a békákat szereti.

Nem létezik olyan szúnyogcsapda, mely minden szúnyog "ízlésének" megfelelne. Emellett a szúnyogcsapdák kizárólag a felnőtt szúnyogokat célozzák meg, azonban amennyiben Ön odafigyel a megfelelő megelőzésre, a szúnyogok teljes életciklusában hatékonyan védekezhet a csípések ellen.

Annak érdekében, hogy otthona szúnyogmentes legyen, fel kell számolnia minden pangó vizet a kertben, mely kitűnő tojáslerakóhelyet biztosít a szúnyogok számára. Kezelje a dísztavakat vagy szökőkutakat a Mosquito Dunks termékével, vagy telepítsen olyan halakat, melyek szúnyoglárvával táplálkoznak. A szúnyoglárvákkal és kifejlett szúnyogokkal táplálkozó szitakötők is segítségére lehetnek.

Rendszeresen nyírja a füvet illetve a sövényt, hogy a szúnyogok ne tudjanak elbújni a tűző nap elől, és használjon rovarirtó sprayt, ha a szúnyogok csapatostól jelennek meg. Olyan kültéri világítást használjon, amely nem vonzza a szúnyogokat, és kenje be magát szúnyogriasztóval, amikor kimegy a szabadba.

És használjon egy vagy kettő szúnyogcsapdát. Mert annak ellenére, hogy a csapdák nem tudják elpusztítani az összes szúnyogot, sokat elpusztítanak.

Független tesztek azt mutatták, hogy a Mega-Catch márka bizonyult a leghatékonyabbnak, és az eredmények lenyűgözőek - sok esetben több ezer szúnyogot képes volt elpusztítani egyetlen éjszaka leforgása alatt. Ezeket az adatokat figyelembe véve mindössze két hónap alatt szinte a teljes helyi szúnyogpopulációt ki lehet irtani.

Nézzünk néhány teszteredményt:

 • Északnyugat-Florida - Kutatók a Florida A & M Egyetem rovartani tanszékén teszteltek különböző szúnyogcsapda márkát több mint három héten keresztül egy sós mocsárral körbevett, szúnyogokkal erősen fertőzött területen.

  A tesztelt készülékek a következő modellek voltak: Mega-Catch Ultra, Mosquito Magnet Liberty, Dragonfly, SonicWeb, és Lentek. A vizsgálat során minden készülék napi 3,5 órán keresztül üzemelt.

  A teszt végén a Mega-Catch szúnyogcsapda került ki győztesként, mintegy 3.000 szúnyogot pusztított el a Mosquito Magnet készülék által elpusztított mintegy 2.000 szúnyoggal szemben. A Lentek csapda körülbelül 1000 szúnyogot pusztított el. A többi csapda nem egészen 500-500 szúnyogot pusztított el, beleértve a SonicWeb modellt is, mely nem igazán bizonyult hatékonynak.

 • Far North Queensland, Ausztrália - Dr. Scott Ritchie és Dr. Craig Williams, két egészségügyi kutató tesztelte a Mega-Catch Ultra és a Mosquito Magnet Pro készülékeket 12 éjszakán keresztül egy mocsár illetve egy hulladék átrakóállomás közelében elhelyezkedő füves területen.

  A Mega-Catch hatékonysága messze felülmúlta a másik csapdáét, 44.490 szúnyogot pusztított el a teszt során, míg a Mosquito Magnet mindössze 24.449 egyedet.

  Érdekes módon a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a Mega-Catch esetében a készülék megjelenése is hozzájárulhatott a hatékonyságához amellett, hogy olyan standard csalogató elemeket is használ, mint a fény-, hő-, octenol- és szén-dioxid kibocsátás.

  "A Mega-Catch Ultra készülék megjelenése - sötét, határozott körvonalú, kistermetű ember, borjú, vagy kutya méretű - is vonzónak bizonyult a szúnyogok számára" - olvashatjuk a vizsgálati jelentésben. "Több alkalommal is észleltük, hogy a szúnyogok már akkor leszálltak a csapdára, mielőtt azt bekapcsoltuk volna. Léteznek olyan szúnyog fajok, melyek vizuális nyomok alapján találják meg zsákmányukat. "

 • Közép-Florida - Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma által végzett teszt során a Mega-Catch és a Mosquito Magnet közül a Mega-Catch ismét hatékonyabbnak bizonyult.

  Ez alkalommal a vizsgálat körülbelül három héten át három különböző helyszínen zajlott: a laboratóriumban, a lakóövezetben, valamint a környező vadvilágban. Az elfogott szúnyogok száma helyszínenként különbözött, de az eredmény azt mutatta, hogy a Mega-Catch mintegy kétszer annyi Aedes aegypti - sárgalázat terjesztő szúnyogot - és egyéb általános szúnyogot ejtett csapdába, mint a Mosquito Magnet.

  "A jelen jelentésben szereplő tanulmányok biztosították az első lehetőséget, hogy értékelhessem a Mega-Catch csapda hatékonyságát," - nyilatkozta Dr. Daniel L. Kline, az USDA kutatója. "A legtöbb esetben, a Mega-Catch csapda (szén-dioxid használatával illetve anélkül is) több szúnyogot ejtett csapdába, mint a Mosquito Magnet bármelyik modellje."

A Mega-Catch csapdák és megbízhatóságuk

A Mega-Catch csapda eddig kiemelkedő tulajdonságainak köszönhetően magas pontszámot szerzett. De hogyan szerepel ez a márka, amikor a könnyű használhatóság és az egyszerű karbantartás a tét?

Még mindig messze megelőzi a versenytársakat.

Kezdjük azzal, hogy a Mega-Catch régóta a megbízhatóság jelképe, míg más márkák szerkezetével jelentős problémák merültek fel.

A Mosquito Magnet propán tartály csatlakozójának mérnöki megoldása nem a legtökéletesebb, a csapda csövei közismerten eltömődnek, és mivel propánnal működik, gyakran nehezen kapcsol be. Amikor a gyártó különböző megoldásokat sorakoztatott fel az eltömődés megszüntetésére, azok sem bizonyultak hatékonynak, sőt, személyi sérüléseket okoztak, ezért a modellt vissza kellett hívni.

A Coleman Mosquito Deleto - amelynek forgalmazását azóta már megszüntették - propán csatlakozója szintén meglehetősen problémás volt. A vállalat néhány évvel ezelőtt 136.000 készüléket hívott vissza, mivel a szabályozó mind szivárgást, mind túlcsordulást okozott, emiatt rendkívül tűzveszélyes.

Amellett, hogy azok a csapdák, melyek propán égetésével állítják elő a szén-dioxidot, kellemetlenségeket és potenciális veszélyt okoznak, ráadásul üzemeltetésük is drágább. Egy palack propán egy hónap leforgása alatt könnyedén elfogy, és ez a folyamatosan emelkedő árak figyelembevételével igencsak magas költséget jelenthet.

Másrészt, a Mega-Catch csapda működéséhez nincs szükség propánra, elég a készüléket a konnektorba csatlakoztatni, ráadásul az Ultra modell ugyanolyan szén-dioxid palack segítségével üzemeltethető, mint amelyet az élelmiszeripar használ, ezért könnyen beszerezhető, egyszerűen csatlakoztatható, és jóval olcsóbb, hiszen egyetlen palack akár négy hónapra elegendő mennyiséget tartalmaz.

A Mega-Catch programozható időzítője segítségével áramot és szén-dioxidot egyaránt megtakaríthat, tekintettel arra, hogy a szúnyogok aktivitásához igazodóan programozhatja be a csapda működését, így az csak meghatározott időközönként kapcsol be, és kis mennyiségben bocsátja ki a szén-dioxid gázt.

Ami a karbantartást illeti, a Mega-Catch kiemelkedik e tekintetben is.

Problémái merültek fel a Mosquito Magnet modellel? A készüléket a saját költségén kell visszaküldenie a vállalathoz egy drága cserealkatrészért. Ráadásul az új vállalat bizonyos modellekre már nem is nyújt támogatást.

A Mega-Catch csapda használata esetén egyszerűen töltse le a szerviz kézikönyvet a vállalat weboldaláról, és kövesse az egyszerű, lépésről-lépésre mindent részletesen ismertető utasításokat, melyek az UV fénycső cseréljétől az új tápkábel telepítéséig mindent közérthetően elmagyaráznak.

Az alkatrészek viszonylag olcsók, és amennyiben hibásak, és a készülék még garanciális, cseréjük ingyenes.

Ennyi az egész.

Kiváló teljesítmény, sokoldalú funkciók, bizonyított megbízhatóság és az ügyfélbarát kialakítás - a Mega-Catch egyszerűen a legjobb szúnyog csapda a piacon.További információ: www.fandl-digital.eu/szunyog